Ons bezoek aan Nawlins kreeg gisteren een prachtige finale op het New Orleans Jazz and Heritage Festival, Jazzfest in het kort.
Naar aanleiding van alles dat we tot nu toe hadden gehoord hebben we geprobeerd conclusies te trekken over jazz, de origine van jazz en wat onze voorkeur daarin in.
Jazz is van oorsprong dansmuziek. Dat is iets dat heel duidelijk is geworden. En aangezien ik graag dans (Esther schrijft deze blog, even in de gaten houden;) vind ik dat heerlijke muziek. Ook de originele New Orleans jazz is dansmuziek. Het ligt veel dichter bij de dixielandmuziek dan ik dacht. En de hele week zien we mensen dansen. Virtuoos of gewoon lekker, stelletjes of single, het kan allemaal en het gebeurt ook allemaal.
Hier een paar dansende stelletjes bij aanvang van deze Jazzfest-dag om 11:30.
In onze eigen Jazzjoint de Tor in Enschede wordt bijvoorbeeld nooit gedanst. Jammer hoor. Jazz om te swingen, om even lekker los te gaan, het werk te vergeten, om plezier te maken. Dat was en is voor velen de functie van Jazz.

Dus ik dacht dat ik het allemaal mooi op een rijtje had, ik zou als herboren jazzliefhebber terugkomen in Nederland. En toen draaide alles weer om.
In de tent van een jazz-zender die we inmiddels zeer zijn gaan waarderen, wwoz, hebben we het hele optreden van Christian Scott meegemaakt, een jonge trompetist die zichzelf als minimalist en progressive neerzet. Wij gebruiken hier de geuzennaam “moeilijke jazz” voor. Op het North Sea Jazz festival wordt dit “Modern Creative” genoemd. Het was ook behoorlijk heftig, veel decibellen, en ik hoef dit ook zeker niet iedere dag te horen. Maar dit ging ergens over. De enige balad die ze deden raakte me diep van binnen. Het was warm, licht droevig, troostrijk. Een ander stuk zal vol woede en wanhoop, was ook getiteld “Klu Klux Police Department”, naar aanleiding van een recent incident dat hij zelf had gehad.

Het eerste optreden deze week dat me raakte op een andere manier dan te plezieren. Het was na alle dansmuziek ook een beetje een verademing.

Deze muziek heet ook Jazz. En eigenlijk vind ik dat ze er een andere naam voor moeten verzinnen. Want het staat ver verwijderd van de dansmuziek die we de rest van de week hadden gehoord.