Op aanraden van onze muzikale vrienden van Des Fais Do Do hebben we de steven van onze Caddillac gewend richting Breax Bridge, waar jaarlijks het “Crawfish Festival” wordt georganiseerd.

Voor niet-ingewijden: crawfish is de verzamelnaam voor alle kruipende (crawling) waterdieren. Dus krabben, kreeften, garnalen en meer van dergelijk spul. In Nederland een delicatesse en alleen te vinden op de menu’s van exclusieve restaurants, hier in Louisiana is dat wel anders. Iedere tent, van chic restaurant tot derde-rangs snackbar serveert een of meerdere crawfish-varianten. De ‘echte’ crawfish als kreeften en -vooral- rivierkreeftjes, en crabs (krab) maar ook schrimps (garnalen) in alle soorten en maten en ander niet kruipend seafood zoals clamps (zoetwater-mosselen, in Italie beter bekend als vongole), scallops (St. Jacobs-schelpen), oysters (oesters) en mosselen, hoewel die laasten het niet halen bij onze Zeeuwse variant.

Wie een uitleg wil van alles wat je kunt doen met al die beestjes, kan ik de film Forrest Gump aanraden. Daarin zit een scene waarin Bubba, de Vietnam-strijdmakker en beste vriend van hoofdpersoon Forrest Gump, uitlegt wat je allemaal met schrimps kunt:
https://youtube.com/watch?v=09KL2HUXE6Q%3Frel%3D0
Enniewee, We kwamen niet alleen voor de culinaire mogelijkheden van Louisiana, maar ook voor de muziek. Bij Crawfish hoort Cajun music. Op het festival was zelfs een vertegenwoordiging van de officiele CFMA, the Cajun French Music Association. Deze club spant zich in om de Cajun music en het cultureel erfgoed van de Acadiens te behouden en te promoten. (een soort Preservation Hall voor de Cajun, zogezegd.)
Zij delen jaarlijks een Award uit, Le Cajun, voor de Band of the Year, de beste accordionist, de beste fiddler, de beste zanger etc. etc. En ook voor de beste plaatopname van Cajun-music. Zij waren erg verheugd te horen dat ook in Europa Cajun werd gemaakt en beloofden de Live CD van Des Fais Do Do te laten beoordelen door de jury en, bij voldoende kwaliteit, mee te laten dingen voor Le Cajun van volgend jaar. Dus, mannen van Des Fais Do Do, in het uiterste geval moeten jullie volgend jaar naar Louisiana voor de prijsuitreiking. Noemen jullie ons in de ” Thank-You Speech?”